Parpadelle z pesto z rukoli

Ja najbardziej lubię tradycyjne bazyliowe pesto, ale często sięgam po jego inne wariacje. Pesto jest moim ulubionym dodatkiem do makaronów jajecznych, dlatego parpadelle Barilla postanowiłam przerobić na taką właśnie potrawę.

Przygotowanie: ok 30 minut

Składniki:

pół opakowania makaronu Parpadelle marki Barilla (szczerze polecam)

3/4 opakowania rukoli

pół szklanki oliwy (dobry gatunek)

2 niewielkie papryczki chili (możecie wyrzucić pestki jeśli nie lubicie ostrości)

2 ząbki czosnku

kawałek parmezanu w kostce (ok 3-5 cm)

garść orzechów piniowych (lub innych jeśli takich nie macie, jednak odradzam orzeszki ziemne)

świeżo mielony pieprz

4-5 plasterków szynki parmeńskiej

8-10 pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE:

Makaron robi się niezwykle szybko, dlatego wstawcie wodę na makaron i jednocześnie zacznijcie przygotowywać pesto. Do blendera wrzućcie czosnek, chili, parmezan, rukolę, orzeszki oraz oliwę. Wszystko mielimy na masę która ma jeszcze  niewielkie granulki.
Wstawcie makaron i gotujcie wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy lekko na niewielkiej ilości oliwy szynkę parmeńską (pokrójcie w mniejsze kawałki). Po podsmażeniu dodajcie pesto i 1-2 minuty podgrzejcie. Dodajcie na patelnię ugotowany makaron, tak aby wymieszać składniki. Wyłóżcie na talerze i dodajcie kilka czerwonych pomidorków koktajlowych. Należy zjadać od razu, nie czekając aż ostygnie!

 

parpadelle1

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Maggie

    Opublikowane 10/04/2012

    Odpowiedz

    Ja chyba nie mam ulubionego pesto – do bazyliowego wracam najczesciej, ale rownie chetnie kombinuje ze smakami. Rukolowe lubie bardzo, bo i za rukola przepadam. Makaron + pesto – i wiecej mi nie potrzeba do szczescia 🙂

  • Kobiecym_okiem

    Opublikowane 10/04/2012

    Odpowiedz

    Muszę wypróbować przepis w tę sobotę – zwykle w soboty robimy pastę, bo jest szybka, a już przejadła mi się z wędzonym na ciepło łososiem czy z boczkiem w sosie pomidorowym…

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pomysły na Wielkanocne pisanki

Poza tym co ugotować, co roku zastanawiam się jak upiększyć moje pisanki, które będą ozdobą na Wielkanocnym stole. Zwykle używam...

Zamknij