Spaghetti bolognese

Spaghetti lubią i robią niemalże wszyscy. To pyszne danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Poza tym to koronna potrawa lubionej przez polaków kuchni włoskiej.

Przygotowanie:25 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– 1/2 kg mięsa mielonego np z łopatki
– pół paczki makaronu spaghetti
– puszka krojonych pomidorów lub 2 pomidory pokrojone w kosteczkę
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– kilka listków bazylii
– sól i pieprz
– parmezan oraz ser cheeddar do posypania

Przygotowanie:

Wstawcie wodę na makaron. Jeśli zależy Wam na czasie nie sólcie jej w momencie zagotowywania a już po tym jak zacznie wrzeć.

W międzyczasie na niewielkiej ilości oliwy lub oleju podsmażcie mięso. Posólcie i  popieprzcie. Dodajcie bardzo drobno posiekane czosnek i papryczkę chili. Kiedy mięso będzie już usmażone dodajcie pomidory i doprawcie do smaku. Możecie także dodać suszonej bazylii. Dla lepszego smaku możecie dodać odrobinę czerwonego wina. Duście aż sos nieco odparuje.

Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją, dbając o to aby był al dente. Odlejcie wodę z makaronu i dorzućcie go na patelnię do sosu. Wymieszajcie trzymając patelnię na ogniu.

Gotowy makaron podawajcie z serem: polecam dwa rodzaje – odrobinę parmezanu oraz cheeddar
SMACZNEGO!

spaghetti2

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciastka francuskie z gruszkami

Do przygotowania ciasteczek użyłam gotowego ciasta francuskiego, dlatego ich zrobienie zajęło mi ok 25 minut. Są pyszne a wkłąd pracy...

Zamknij